Arestarea lui Radovan Karadzici este unul din acele momente cind istoria isi devoreaza propria creatie. Fostul lider al sirbilor bosniaci, un erou pentru multi dintre compatriotii sai, insa un criminal de razboi pentru urmasii victimelor musulmane, se afla acum intr-o inchisoare din Belgrad. Urmatoarea lui destinatie este Scheveningen, inchisoarea Tribunalului de la Haga. Iar judecarea lui va fi o ocazie de condamnare a crimelor de razboi, chiar daca acest lucru nu va fi de folos, in vreun fel, victimelor.
Arestarea lui Radovan Karadzici a venit pe neasteptate. Era cautat de aproape 13 ani, dupa ce Tribunalul International de la Haga l-a inculpat in 1995, sub acuzatia de crime de razboi si de genocid.
Vesnic impreuna cu voi! Sloganul lui Karadzici Prinderea lui este in primul rind o buna lovitura de imagine pentru autoritatile de la Belgrad, reprezentate indeosebi de presedintele Boris Tadici, care isi asuma astfel un parcurs pro-european si de recunoastere a greselilor trecutului recent. Nu pentru tot guvernul insa, deoarece socialistii - partid al fostului lider Slobodan Milosevic si aflati acum la guvernare alaturi de democrati - pastreaza o atitudine neutra, spunind ca nu au stiut nimic despre arestare si ca nu doresc decit ca justitia sa isi faca datoria.
VIDEO Karadzici vorbeste despre crezul sau:
"Daca Tribunalul de la Haga ar fi fost o instanta reala, as fi gata sa merg acolo... dar este politizat si are ca scop invinovatirea sirbilor", a declarat Karadzici pentru The Times in 1996. Era inca un mod de a-si pastra capitalul de simpatie in rindul conationalilor sai.
Liderii europeni si cei de la Washington (care nici ei nu au aflat de arestare decit cu putin timp inainte ca aceasta sa fie anuntata public) au salutat momentul. Este acum o buna ocazie pentru Occident sa scape, intr-o oarecare masura, de re