Averea Bisericii Ortodoxe Romane este pusa sub lupa unei anchete jurnalistice, dupa ce, de curand, Patriarhul Daniel a fost vazut de presa centrala ca posibil prezidentiabil, informatie negata ulterior de BOR.
Munca de colectare a fondurilor de la enoriasi ar trebuie sa fie reglementata si amendata de catre cei care s-au transformat in adevarati CEO (chief executive officer) pe diferite paliere de responsabilitati si competente in Biserica Ortodoxa Romana.
"Este obligatorie transparenta in ceea ce priveste implicarea Mitropoliilor sau a Patriarhiei in afaceri dintre cele mai diverse: constructii, imobiliare, productie, media, prestari servicii", scrie publicatia Reporter Special in editia din aceasta saptamana.
Caruselul retrocedarilor catre BOR trebuie sa inceteze cat se poate de repede, mai subliniaza publicatia, intr-un articol intitulat "Patriarhia, la un pas de cotatia la Bursa".
Transferul de proprietate catre Biserica Ortodoxa Romana a sute de mii de hectare de padure, cladiri, spitale, terenuri si multe alte proprietati imobiliare a transformat BOR intr-un urias fond de investitii, fond ce poate fi listat la Bursa in orice moment.
Fostul Mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh, ramane unul dintre cei mai de succes manageri romani in viata, subliniaza articolul.
Curtea de Conturi a rasfoit doar de cateva ori contabilitatea BOR, desi biserica primeste anual fonduri de la bugetul de stat. Mai putin de 10% dintre preoti elibereaza chitanta pentru banii primiti. Sumele nedeclarate sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar smerenia enoriasilor este taxata pe fata, mai noteaza Reporter Special.
Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a raspuns, contactat de Reporter Special: "Curtea de Conturi a venit de cateva ori in institutia noastra, insa