Viitorul e luminos atât pentru ţară, cât şi pentru cetăţenii săi. Nu este vreun slogan comunist, ci rezultatul unui studiu cât se poate de recent, realizat de cei de la grupul UniCredit. Românii cu vârste sub 30 de ani se află pe locul al doilea, după tinerii din Kazahstan, în ceea ce priveşte încrederea în perspectivele personale. Când vine vorba şi despre viitorul economic al ţării, românii se află tot pe locul al doilea, de data aceasta după polonezi. Sunt rezultatele unui studiu realizat în 15 ţări, majoritatea foste comuniste.
Acest studiu răstoarnă celebrul răspuns al studiilor de tranziţie, potrivit căruia „cei mai mulţi români consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită“. Mulţi dintre tinerii care gândesc pozitiv vor ajunge, în timp, la fel de prăpăstioşi ca şi părinţii lor, consideră însă sociologii.
În ceea ce priveşte perspectivele asupra propriei situaţii economice, românii se află, cu 61 de puncte, pe locul al doilea în clasamentul regional, după Kazahstan. În cazul tinerilor sub 30 de ani, scorul a fost mai ridicat: 69 de puncte.
Un alt rezultat-surpriză: cei mai mulţi conaţionali sunt mai tentaţi de un job într-o companie naţională decât de unul într-un grup internaţional. Astfel, în timp ce 34% preferă o companie românească, ce-şi desfăşoară activitatea aici, doar 19% visează la o corporaţie străină. Doar 17% dintre români consideră însă că propria afacere reprezintă cea mai bună variantă de dezvoltare personală.
Indicele de optimism al junilor români, măsurat în puncte de la 1 la 100, este întrecut doar de cel al polonezilor, în privinţa viitorului economic al ţării şi al celui personal: românii au 66 de puncte, iar polonezii - 68. La egalitate cu noi sunt cei din Kazahstan. Tinerii români gândesc pozitiv şi atunci când vine vorba de evoluţia economică în următorii trei ani: indicele este, î