Românii se numără printre cei mai optimişti europeni în ceea ce priveşte evoluţia ţării lor şi a situaţiei profesionale Peste 190 milioane de persoane lucrează în altă ţară
Românii se numără printre cei mai optimişti europeni în ceea ce priveşte evoluţia ţării lor şi a situaţiei profesionale
Peste 190 milioane de persoane lucrează în altă ţară decât cea în care s-au născut. Fenomenul migraţiei forţei de muncă a devenit o problemă mondială a secolului 21.
Potrivit statisticilor din domeniu, la nivel internaţional, una din 35 de persoane lucrează în altă ţară decât cea de origine, astfel că organizaţiile au început să resimtă tot mai acut pericolul de a-şi pierde talentele naţionale.
Potrivit ultimului studiu Manpower privind perspectivele şi intenţiile muncitorilor de a lucra în afara graniţelor ţării de origine, 31% din angajatori sunt preocupaţi de pericolul pierderii talentelor native.
Aspect valabil şi pentru ţara noastră, unde fenomenul migraţiei a devenit unul obişnuit, care nu mai miră pe nimeni. Salariile mai ridicate oferite în afara ţării reprezintă o tentaţie căreia puţini îi pot rezista. Astfel că aleg varianta "relocării", singuri sau împreună cu familia. Acutizarea procesului de migraţie este pusă pe seama mai multor factori.
Unul dintre ei este dezvoltarea serviciilor de acces la internet, ceea ce face mult mai facil accesul la informaţii oriunde în lume. În plus, există cazuri în care decizia de a pleca este luată din cauza lipsei unui loc de muncă în ţara natală. În plus, investiţiile masive din zonele economiilor emergente contribuie la intensificarea procesului de migraţie.
SUA, preferate pentru relocare
Potrivit studiului Manpower referitor la intenţia angajaţilor de a schimba locul de muncă şi de a pleca într-o ţară străină pe viitor, 79% din cei chestionaţi au declarat că sunt dispuşi să facă