VĂLIUGNumĂrul mare de pensiuni Şi vile a sufocat apele lacului cu resturi de toate felurile
Cele trei parcuri naţionale din judeţul Caraş-Severin sînt în subordinea lui Ion Tabugan, şeful Direcţiei Silvice Reşiţa. Dezastru este peste tot, noţiunea de arie protejată nu există. Semenic – Cheile Caraşului este unul dintre cele trei parcuri.
Parcul Naţional Munţii Semenic – Cheile Caraşului are o suprafaţă de aproape 38.000 de hectare şi se află în administrarea Direcţiei Silvice Reşiţa. Despre cum înţelege Ion Tabugan, şeful acestei direcţii, să aibă grijă de ariile protejate din altă parte a judeţului Caraş-Severin aţi putut citi în Jurnalul Naţional de sîmbătă. Dezastrul de la Cheile Nerei – Beuşniţa nu e singular. Parcul Naţional Munţii Semenic – Cheile Caraşului are parte de acelaşi tratament, diferenţa fiind aceea că sănătatea oamenilor de la poalele muntelui este în pericol.
REZIDUURI. Comuna Văliug se află la marginea parcului şi la poalele unui lac de acumulare, care s-a format acum aproape 40 de ani prin ridicarea unui baraj. Acum mai bine de zece ani, Vasile Ponoran, fostul primar al comunei căuta cu disperare un loc unde să amplaseze groapa de gunoi a comunei. După îndelungi căutări a găsit o locaţie, deloc inspirată. În loc să caute un teren în aval de comună, primarul a dispus ca groapa să fie în amonte, astfel încît apa care spală aceste gunoaie ajunge fie în lac, fie în pîraie sau chiar în pînza freatică a comunei. Garda de Mediu l-a amendat pe Ponoran cu 15.000 de lei pentru neregulile în ceea ce priveşte managementul gunoaielor, însă banii au fost achitaţi de Consiliul Local Văliug. În timp, haldina de gunoi a Văliugului s-a mărit şi pentru că aici mai aruncă resturi şi alte două comune aflate în apropiere: Gărâna şi Brebu Nou, chiar dacă cea din urmă are contract cu o firmă de specialitate din subordinea Primăriei Reşiţa,