Oraşul va fi un punct de întâlniri al lumii arabe
Preţul exagerat de mare al petrolului îi îngăduie Kuweitului, micuţul emirat bogat din Peninsula Arabică, să-şi realizeze toate visele –până şi cele mai extravagante. Aceasta ar fi explicaţia pentru proiectul “Oraşului de mătase”, Madinat al-Hareer, valorând nici mai mult, nici mai puţin de 132 de miliarde de dolari. Când va primi aprobarea guvernului, noul oraş va fi construit de la zero şi va fi extraordinar din toate punctele de vedere, subliniază publicaţia britanică The Guardian. „Oraşul de mătase” va putea găzdui 700.000 de persoane, va avea în centru un turn înalt de 1001 metri, hoteluri, rezervaţii natuale şi multe alte „minunăţii”.
„Nu suntem deloc nişte visători când spunem că vom investi 132 de miliarde de dolari”, a ţinut să sublinieze Sami Alfaraj, preşedintele Centrului pentru Studii Strategice din Kuweit şi consilier al Consiliului pentru Cooperare în Golf. „Noi gândim la un alt nivel, deoarece nu ne putem permite să gândim la fel ca toată lumea. Ne gândim la ceva ce poate părea de neimaginat”, a spus el pentru Reuters. Madinat al-Hareer a fost inspirat de creşterea economică spectaculoasă a Dubaiului şi “are ca scop crearea unui centru al comerţului şi economiei într-un oraş care va deveni un punct de întâlnire al lumii arabe”. Tocmai de aceea, noul oraş va fi legat printr-o vastă reţea feroviară de Damasc, Bagdad, Iran şi de acolo de întreaga lume. „În aşa ceva vrem să ne investim banii. Vrem să construim autostrăzi până în China”, a expus planurile îndrăzneţe Alfaraj.
„Dacă nu ne folosim banii pentru a ne creşte influenţa într-un mod paşnic, nu existăm. Oamenii din Golf sunt destul de inteligenţi pentru a înţelege impactul tehnologiei asupra dezvoltării lor şi ştiu că tehnologia se află în Israel. Dacă te uiţi la tabu-urile de ieri, vezi că ele nu mai există”, a mai spus Alfaraj,