Moneda naţională s-a apreciat în faţa celei europene, săptămåna trecută, datorită optimismului regional. Tendinţa, determinată de sentimentul marilor investitori, riscă să se inverseze la fel de rapid. Euro a închis săptămåna trecută la un curs de 3,5581 lei, cu 2,5 bani mai mic decåt în urmă cu şapte zile. Aprecierea leului, e drept, nu foarte accentuată este motiv de bucurie pentru cei care speră că, atunci cånd vor să schimbe bani pentru a plăt
Moneda naţională s-a apreciat în faţa celei europene, săptămåna trecută, datorită optimismului regional. Tendinţa, determinată de sentimentul marilor investitori, riscă să se inverseze la fel de rapid.
Euro a închis săptămåna trecută la un curs de 3,5581 lei, cu 2,5 bani mai mic decåt în urmă cu şapte zile. Aprecierea leului, e drept, nu foarte accentuată este motiv de bucurie pentru cei care speră că, atunci cånd vor să schimbe bani pentru a plăti ratele la bănci, vor scoate din buzunar sume mai mici decåt în lunile precedente.
Diferenţa dintre minimum (3,54 lei/euro) şi maximum (3,64 lei/euro) ar fi permis economii de cel mult de 20 de lei la o rată 200 de euro, dacă, în loc de 1 iulie, banii ar fi fost schimbaţi opt zile mai tårziu. Este pentru prima dată de la începutul anului cånd cursul coboară în culoarul 3,54 - 3,56 lei pentru un euro. Motivul aprecierii este faptul că, pe piaţa valutară, vin mai multe ordine de vånzare a euro decåt de cumpărare, adică cererea de lei este mai mare decåt oferta.
Trei sunt categoriile de clienţi care îşi împart grosul pieţei valutare. Pe primul loc, ca importanţă, se află investitorii nerezidenţi (mulţi dintre ei putånd fi încadraţi la categoria speculatori, interesaţi doar de profiturile pe termen scurt). Transferurile romånilor care muncesc în străinătate şi schimburile valutare efectuate de exportatori sunt responsabile pentru restul tranzacţiilor.
D