Comisia Europeana a adoptat, miercuri, rapoartele de evaluare a luptei anticoruptie si a reformei justitiei din Romania si Bulgaria, a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger (foto).
Oficialul UE a caracterizat rapoartele ca fiind "obiective si echilibrate".
Reformarea justitiei si combaterea coruptiei au fost asumate de Romania si Bulgaria, prin mecanismele in functiune odata cu aderarea lor la UE, in 2007.
Nemultumit de politia bulgareasca, sanctionand cateva agentii de accesare a fondurilor UE, asteptand intensificarea luptei de combatere a crimei organizate din Bulgaria, raportul CE este mult mai bland la adresa sistemului de justitie din Romania.
In cazul tarii noastre, CE vrea procese, nu doar anchete, pentru coruptii la nivel inal si isi exprima multumirea fata de functionarea Agentiei Nationale de Integritate.
In ceea ce priveste sistemul juridic din Romania, Agentia Nationala de Integritate si Consiliul National de Integritate functioneaza, insa trebuie sa asigure o relatie echilibrata si sa releve cazuri concrete fara intarziere, a aratat oficialul CE.
DNA a facut progrese in cazurile de coruptie la nivel inalt, insa etapa preprocesuala trebuie sa fie urmata de cazuri in etapa procesuala.
Intarzierile in ancheta si intoarcerile dosarelor la procuror, pentru lucruri minore, ar putea fi evitate, a mai spus oficialul CE.
CE isi exprima ingrijorarea ca nu se dau sentinte care sa aiba efect de descurajare pentru coruptie.
Documentul, citat de purtatorul de cuvant al CE, mai arata ca, in plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa aiba o pozitie lipsita de echivoc in dezbaterea pe teme juridice, privind Codul de Procedura Penala si proiectul de Cod Penal.
"Anchetarea independenta a ministrilor trebuie sa se poata