Parlamentul Romaniei este vazut de Comisia Europeana drept una dintre frinele in lupta anticoruptie. Potrivit Raportului de monitorizare al CE, Parlamentul a reusit sa intirzie trimiterea in judecata a unor fosti sau actuali demnitari, prevalindu-se de existenta unor prevederi legislative controversate.
– In momentul de fata, in Parlament sunt trimise pentru avizarea inceperii urmaririi penale patru dosare ale ministrilor si fostilor ministri Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres.
– Nici unul dintre aceste dosare nu a primit pana acum avizul Camerei Deputatilor sau al Senatului.
– Doar Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a analizat dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.
– Daca in cazul lui Mitrea, Comisia nu a recomandat nimic deputatilor, in cazul lui Adrian Nastase cere deschis parlamentarilor sa voteze impotriva solicitarii DNA de avizare a urmaririi penale.
– Fostul premier este anchetat de procurorii anticoruptie pentru modul cum a dobandit imobilul din strada Zambaccian, fiind suspectat ca a fost mituit cu lucrari pentru a o mentine in functie pe Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii in guvernarea PSD.
– Adrian Nastase mai are doua dosare la DNA, care au fost in instanta, dar au fost restituite de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a deciziei din iulie 2007 a Curtii Constitutionale conform careia si pentru fostii ministri, nu doar pentru cei in functie este nevoie de avizul presedintelui Romaniei sau al Parlamentului pentru anchetarea lor.
– Nastase este suspectat in dosarul Zambaccian I ca ar fi primit bunuri din China in valoare de 500.000 de dolari si lucrari de amenajari interioare la imobilele sale din Bucuresti si la vila de la Cornu de la acelasi firme din Bacau, Vertcon si Conimpuls, controlate tot de I