Inainte sa ajungi la Roma, te gandesti ca acest minunat oras nu inseamna doar un primar sarit de pe fix si cateva sute de tigani aciuati la marginea urbei, pirande si piranzi ascunzandu-se de carabinieri prin corturi, rulote si "castele" din carton, ci si o minunata istorie, o arhitectura deosebita si niste monumente care te fac sa suspini. Iar daca in Romania lumea era oripilata de ideea amprentarii cetatenilor de etnie rroma, in Italia, lumea vorbea peste tot despre... venirea lui Ronaldinho la Milan!
Undeva, langa Roma, poti sa faci si plaja. Nu sunt cadavre, ci doar un nisip fin si o mare limpede, curata. Poate e vorba si de noroc, dar cel putin nu te mananca musculitele pe plaja si nici nu trebuie sa sari peste un morman de alge ca sa inoti in mare si sa iti fie scarba ca inghiti pestisori evadati din nu stiu care lac cu apa dulce.
Vaticanul? Superb. Daca ai rabdarea sa rezisti duelurilor umar la umar cu turistii chinezi si japonezi, poti sa intelegi ce inseamna acest minunat loc. Capela Sixtina, impresionanta. Apropo, poti sa fotografiezi in voie in Vatican. Nu ai voie sa folosesti blitzul, dar paznicii mai inchid ochii. Si nici nu trebuie sa platesti ceva in plus la biletul de intrare, care costa 13 euro. Daca vrei sa faci poze la Peles, trebuie sa o faci pe ascuns, altfel te certi cu "badigarzii".
Roma te poate fermeca si sa te faca sa treci peste preturile de la restaurante. O portie de Scalopine al limone (piept de pui in sos de lamaie) la un local pe langa Colosseum te putea costa chiar si 20 de euro.
Peste tot in Roma te intalnesti cu trecutul, fie ca e vorba de Colosseum, Foro Italico sau de blocurile fara balcoane construite in timpul fascismului. Incerci sa iti imaginezi cum era in vremea aceea, dar te trezesti repede la realitate cand vezi niste PET-uri aruncate pe jos, sau cateva cefe late purtatoare de