Scorul obţinut de partid la nivel judeţean şi naţional contează în obţinerea mandatului mai mult decât performanţa electorală a candidatului în colegiul uninominal "Surpriza" noului
Scorul obţinut de partid la nivel judeţean şi naţional contează în obţinerea mandatului mai mult decât performanţa electorală a candidatului în colegiul uninominal
"Surpriza" noului sistem electoral o constituie faptul că voturile dintr-un colegiu uninominal pentru un anumit candidat nu îi garantează acestuia mandatul.
Cu cât sunt mai mulţi candidaţi într-un colegiu, cu atât şansele celui mai bine plasat dintre ei de a obţine 50% plus unu din sufragii se reduc considerabil.
Spre exemplu, cel care va lua, la scrutinul din toamnă, 38% din voturi, clasându-se primul în preferinţele electoratului, va câştiga fotoliul de senator sau deputat numai dacă partidul din care face parte va strânge, la nivel judeţean, mai multe sufragii decât partidele contracandidaţilor săi.
Scorul partidului, factor decisiv
Altfel, mandatul ar putea reveni celui clasat pe locul al doilea sau chiar al treilea, dar ale căror partide au adunat mai multe voturi la nivelul circumscripţiei (judeţului).
Dacă departajarea candidaţilor din respectivul colegiu nu se va putea face nici în acest mod, repartizarea mandatului va depinde de rezultatele naţionale ale formaţiunilor participante în alegeri.
Independenţii nu au decât varianta câştigării mandatului cu 50% plus unu din voturi, întrucât repartizarea acestuia la nivel de judeţ îi elimină din cursă.
Evident, partidele îi vor surclasa la capitolul sufragii strânse în cadrul circumscripţiei, dat fiind că independenţii adună voturi doar dintr-un colegiu.
Alegerile parţiale sunt mai simple
Demisia din parlament sau decesul vreunui ales conduce la o soluţie ciudată din punct de vedere tehnic. Articolul