Curele de eliminare a toxinelor din organism care au la baza un consum ridicat de apa pot duce la afectiuni ale creierului, avertizeaza medici si specialisti britanici citati de BBC News. Acestia sustin ca exista o mare diferenta intre a bea 1-2 litri de lichide pe zi (apa, ceai, cafea, suc etc.) si a bea apa in mod constant, "ritualic", pe toata durata zilei.
Dietele de detoxifiere care recomanda consumul mai multor litri de apa pe zi, chiar si atunci cand nu apare senzatia de sete, pot dauna organismului, daca sunt duse la extrem. Mai mult decat atat, cantitatea de apa consumata pe zi difera de la o persoana la alta si tine de mai multi factori, cum ar fi climatul si efortul fizic, sustin cei de la Asociatia Dieteticienilor Britanici.
Scepticismul unor specialisti in privinta eficientei acestor regimuri merge si mai departe. Urologul Graham MacGregor a explicat pentru BBC News ca prea multa apa ar putea deregla mecanismele naturale ale corpului de a-si mentine functionarea in echilibru. "Organismul are deja un sistem eficient pentru detoxifiere, dar daca nivelul de apa din sange creste prea mult, nu mai face fata", a declarat acesta.
El a mai afirmat ca apa in cantitati mari duce la diluarea sarurilor din sange. In cazuri extreme, acest fenomen poate determina functionarea anormala a anumitor organe.
"Nu este vorba doar de o problema cu apa - am vazut pacienti diagnosticati cu "intoxicatie cu apa" dupa ce au baut 10 litri de bere", a declarat MacGregor. "In mod normal, oamenii ar trebui sa bea apa atunci cand organismul le-o cere - cand le este sete. Orice altceva in plus este complet inutil si nu va face decat sa te tina la coada la toaleta", a completat nefrologul britanic.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de "intoxicatie cu apa" este cel al unei femei britanice care a facut un atac de epilepsie ce i-a a