Facute din metal lustruit sau din sticla, oglinzile au fascinat omenirea timp de milenii. Reflectand lumina incidenta, oglinzile recapituleaza scena din fata lor. Cu putin fum si un sprijin solid, va vor spune doar minciuni.
Oamenii de stiinta folosesc oglinzile pentru a studia modul in care creierul decide ceea ce este sinele si ceea ce este orice altceva. Mai mult, se cerceteaza felul in care se judeca distantele si traiectoria obiectelor, modul in care se reconstruiesc dimensiunile 3D, relateaza The New York Times.
"Intr-un sens, oglinzile sunt cel mai bun sistem de 'realitate virtuala' care poate fi construit", spune Marco Bertamini de la Universitatea din Liverpool.
"Obiectul 'din interior' este virtual, dar din punct de vedere al ochilor nostri, el exista in acelasi fel ca orice alt obiect", mai spune Bertamini.
Oglinda, oglinjoara, cine e cea mai frumoasa din tara?
Alte studii au demonstrat ca oglinzile pot afecta subtil comportamentul uman, de multe ori in sens pozitiv. S-a descoperit ca subiectii testati intr-o camera cu oglinzi au muncit mai mult si au trisat mai putin decat colegii testati intr-o camera fara oglinzi.
Oamenii nu vad neaparat reflectia propriei fete. Un raport numit "Oglinda, oglinjoara: Accentuarea Recunoasterii de Sine", arata ca participantii au recunoscut mai repede portrete decat propriile fete, modificate digital astfel incat sa fie cu 20% mai atragatoare.
"Desi ne vedem in fiecare zi in oglinda, nu aratam la fel de fiecare data", a explicat Dr. Epley, de la Universitatea din Chicago. Exista o fata de dimineata, o fata de munca, o fata eleganta. Care dintre aceste imagini este cea reala? In general, oamenii rezolva aceasta ambiguitate in favoarea lor.
Facute din metal lustruit sau din sticla, oglinzile au fascinat omenirea timp de mile