Europarlamentarii români contraatacă: Bruxellesul vrea să se substituie Justiţiei române
Rapoartele de evaluare a stadiului reformelor din România şi Bulgaria în domeniul justiţiei şi afacerilor interne (dar şi în gestionarea banilor comunitari- în cazul Sofiei) nu au rămas fără ecou printre oficialii europeni. Reacţiile eurodeputaţilor germani care au propus măsuri foarte dure în cazul celor două state confirmă din nou imaginea negativă pe care atât Bucureştiul, cât şi Sofia o au în rândul oficialilor comunitari.
Dacă Joseph Daul, preşedintele grupului popular (PPE-DE) din Legislativul de la Strasbourg, s-a limitat la a atrage atenţia că „membrii parlamentului nu trebuie să se simtă deasupra legii” , eurodeputatul Elmar Brok a cerut Comisiei Europene să activeze clauzele de salvgardare pentru ambele state. „Situaţia din cele două ţări mai degrabă s-a înrăutăţit după aderarea la Uniune, deşi există şi diferenţe între ele. Aş vrea să cer Comisiei Europene să activeze cu proxima ocazie clauzele de salvgardare prevăzute în tratatele de aderare”, a spus Brok.
Un termen prelungit pentru sancţionarea celor două ţări
Nici europarlamentarul german Markus Ferber nu a avut cuvinte de laudă la adresa celor două state şi a cerut prelungirea posibilităţii de aplicare a clauzelor de salvgardare, termen care ar trebui să expire la sfârşitul lui 2009. Ferber susţine, de altfel, şi continuarea mecanismelor de cooperare şi verificare şi după expirarea termenului de doi ani stabilit iniţial.
Bruxellesul, criticat de social-democraţii români
Dacă europarlamentarii străini şi-ar fi dorit ca raportul Comisiei Europene să fie mult mai dur, eurodeputaţii români au văz ut evaluarea Bruxelles-ului drept una mult prea critică. Delegaţia social-democraţilor români susţine că „progresul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt în România se reduce, din pers