ArcelorMittal poluează apele legal, cu ajutorul autorităţilor.
Ultimul control al Gărzii de Mediu a scos la iveală faptul că valorile substanţelor nocive deversate de ArcelorMittal în apele din jurul oraşului au o valoare aproape dublă faţă de normele legale.
Cu toate acestea, unitatea siderurgică nu poate fi trasă la răspundere pentru că Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a aprobat, în luna mai, o derogare de şase luni pentru combinat, valabilă până în noiembrie.
Astfel, combinatul poate deversa o cantitate de substanţe nocive mult mai mare decât cele prevăzute de lege. „Autorizaţia SGA prevede o serie de derogări, şi anume ca valorile înregistrate la anumiţi parametri, cum ar fi amoniul sau unele tipuri de suspensii, să poată fi mai mari decât limita legală“, a declarat directorul executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu. „Noua autorizaţie a modificat pragurile de poluare, dar şi locul de măsurare. Înainte pragul era de Amoniu 3, acum este de Amoniu 5. Înainte, măsurătorile se făceau pe Siret, acum se fac pe bălţile de lângă combinat“, ne-a explicat Carmen Sandu.
În urmă cu o lună, Garda de Mediu a constatat depăşirea indicatorilor specifici de calitate ai apei uzate deversate de ArcelorMittal cu până la 90%.
Din Siret, în Dunăre
Apele uzate ajung mai întâi în bălţile Cătuşa şi Mălina. Acestea se varsă în Siret, care la rândul său este legat de Dunăre. Distanţa dintre bălţi, Siret şi fluviu este foarte mică, în jur de un kilometru. „Pentru populaţie nu cred că există vreun pericol pentru că apele uzate nu se varsă direct în Dunăre (n.r. - sursa de apă potabilă a oraşului Galaţi). E drept, apele poluate ies în Siret care are legătură directă cu Dună rea“, ne-a declarat Daniel Tudorache, fostul director interimar al Gărzii de Mediu.
Do