Marea cîştigătoare a concursului de la Mamaia a fost echipa "Cabana Vînătorilor". Şi-au adjudecat ambele trofee la cele două categorii: artă culinară şi gătit în aer liber. Cu Ştefan Bercea, maestru în arta culinară, am avut plăcerea să stau de vorbă după decernarea premiilor.
Marea cîştigătoare a concursului de la Mamaia a fost echipa "Cabana Vînătorilor". Şi-au adjudecat ambele trofee la cele două categorii: artă culinară şi gătit în aer liber. Cu Ştefan Bercea, maestru în arta culinară, am avut plăcerea să stau de vorbă după decernarea premiilor. Era obosit, dar şi foarte fericit: "Cabana Vînătorilor este casa noastră din Predeal. Am o echipă de bucătari, despre care pot să zic că eu am format-o. Toţi au fost elevii mei".
"Acolo dorim să aducem bucătăria la nivel de artă şi ne antrenăm pentru olimpiada bucătarilor care va avea loc în luna octombrie, în Germania. La echipa naţională de seniori este un bucătar de la mine, iar la cea de juniori l-am înscris pe fiul meu, care are 18 ani. Majoritatea membrilor echipei este din Predeal", ne mai spune reputatul chef Ştefan Bercea.
Tradiţie româneascăEste unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari români, dar spune cu modestie că a avut o şansă: "Eu am prins perioada anilor ’80, cînd nu aveam materie primă, dar nici condimente. După 1990, mulţi bucătari au avut şansa să lucreze în străinătate, la fel mi s-a întîmplat şi mie: din anul 1993, timp de trei ani, am lucrat în Germania, lucru ce mi-a schimbat total viziunea despre gastronomie".
Riscăm o întrebare: Avem o bucătărie tradiţională? Mulţi spun că nu şi că bucătăria noastră este influenţată în mare parte de cea a vecinilor. "Brînza de burduf în coajă de brad se face doar aici la noi. Ciorba de perişoare, ciorba ţărănească, preparată din toate legumele pe care le are ţăranul în grădină, tocăniţele – multă lume spun