Trei dintre cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca au decis sa semneze acordul cu Guvernul privind salariul minim. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca organizatia pe care o conduce si alte doua confederatii - Meridian si CSDR - au hotarit ca vor semna acordul cu Executivul, dar a punctat ca vor aduce textului guvernamental unele completari, cuprinse in sase articole. "Completarile noastre nu modifica partea de continut a textului, ci doar responsabilizeaza toti actorii care se angajeaza sa respecte protocolul. Astfel, noi vrem ca Guvernul sa se angajeze sa emita doua hotariri anuale cu privire la majorarea salariului minim, una pe baza de prognoza, la 1 ianuarie si alta pe baza de realizari, la 1 iulie, astfel ca in 2014 raportul dintre salariul minim si cel mediu sa ajunga de la sub 30 la suta, cit este in prezent, la 50 la suta", a precizat Hossu.
Contactat de reporterii "Obiectiv", liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anuntat ca abia in cursul acestei zile se intruneste forul decizional al confederatiei, ocazie cu care se va supune analizei si votului membrilor oportunitatea semnarii acordului cu Executivul.
Potrivit proiectului de protocol, salariul minim pe economie ar urma sa creasca substantial in urmatorii ani ajungind ca in 2014, de exemplu, acest indicator sa reprezinta 80% din cistigul mediu lunar al unui muncitor din tarile membre UE.
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a propus la intilnirea de saptamina trecuta reprezentantilor confederatiilor sindicale sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an pentru a se apropia la jumatate din salariul mediu. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Guvernul asteapta intr-un inte