Cristina Modreanu, selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru (1-10 noiembrie), a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că problema teatrului românesc este faptul că e puţin cunoscut în lume, motiv pentru care va organiza, în cadrul FNT o piaţă de spectacole - "Romanian Showcase".
Câte spectacole din câte ţări participă la FNT anul acesta?
O să vină un spectacol al trupei Rimini Protokoll din Germania, care a primit anul acesta Premiul Noii Realităţi Teatrale, un spectacol al regizorului Alvis Hermanis, din Riga, un spectacol din Marea Britanie al unei trupe care se numeşte Stan’s Café, două spectacole din Rusia, unul al regizorului Kama Ginkas, una dintre figurile importante ale teatrului rusesc, după Lev Dodin. El va veni cu două spectacole şi vom traduce o carte despre el. Tot din Rusia, din Magnitogorsk, o să vină Teatrul Puşkin, cu un spectacol care a primit anul acesta, în aprilie, la Festivalul Golden Mask, premiul pentru cel mai bun spectacol. Şi din Franţa o să vină un tânăr regizor, care a fost descoperit anul trecut la Avignon - şi anul acesta a fost acolo cu o noua productie - Joel Pommerat. Ar fi şase spectacole şi un workshop de teatru şi film, care va fi ţinut de către unul dintre formatorii avangardei americane, Richard Foreman, şi care, în ultimii ani, în spectacolele pe care le face la New York, a introdus filmul în teatru. La sfârşitul acestui workshop, pe care îl va susţine la UNATC, va explica metoda lui de lucru într-o conferinţă. Va explica de ce crede că filmul trebuie amestecat cumva cu teatrul.
Ce puteţi să îmi spuneţi despre "Romanian Showcase", o secţiune dedicată producţiei autohtone de spectacole?
Showcase-urile sunt o modalitate foarte bună de a arăta, pe parcursul a câteva zile, ceva mai concentrate, cele mai bune producţii, unor programatori din toată lumea. Principiu