Locuitorii unei tabere de romi din apropiere de Roma, între care şi români, îi primesc cu temere, dar şi cu speranţă pe voluntarii Crucii Roşii care vin să facă recensământul nomazilor, o decizie controversată a guvernului Berlusconi, relatează AFP.
„Veniţi să ne alungaţi sau să ne ajutaţi?“, întreabă Rogi, un rom originar din România.
Cei zece voluntari îşi fac loc printre corturi, barăci, mobilă şi saltele, în această tabără pierdută printre buruieni înalte şi stuf, înconjurată de o şosea şi calea ferată, situată la sudvest de Roma.
Circa 50 de persoane, majoritatea romi, locuiesc acolo fără apă şi electricitate, în condiţii de igienă deplorabile, printre şobolani. „Acceptaţi să vă punem câteva întrebări?“, îi întreabă un angajat al Crucii Roşii pe Ramona Nae şi pe fratele său Remus, doi români de aproximativ 30 de ani. „Nu. De ce veniţi aici? Avem nevoie de o viaţă mai bună; o vom obţine completând chestionare?“, spune Remus, privindu-i cu neîncredere pe zecile de ziarişti, fotografi şi cameramani italieni şi străini.
„Nu, ei sunt aici pentru a ne furniza asistenţă medicală, lapte pentru copii, nu ca să ne denunţe la poliţie. Poate că vom obţine o casă datorită lor“, intervine o locuitoare. Ca şi ea, majoritatea acceptă să răspundă la întrebările voluntarilor, care nu sunt însoţiţi de poliţişti sau carabinieri. „Îi întrebăm numele, vârsta, naţionalitatea, dacă sunt vaccinaţi, dacă au avut boli şi dacă sunt şcolarizaţi copiii. Nu sunt obligaţi să răspundă“, explică o tânără voluntară.
La câţiva metri, alţi membri ai Crucii Roşii îi primesc pe rând pe romi într-un camion. După ce îi fotografiază, le oferă un carnet de sănătate care menţionează, de asemenea, starea lor civilă. „Datorită acestui document vor avea acces la centrele noastre de îngrijire. În ceea ce priveşte autorităţile, le vom transmite