Pe ultima suta de metri s-a reactivat interesul autoritatilor de la Bucuresti pentru privatizari, la care se adauga si grabirea unui proiect ambitios de creare a unui colos energetic national, structurat pe scheletul Electrica. In lupta pentru crearea Companiei Nationale de Electricitate s-au aruncat ieri si liderii Blocului National Sindical (BNS), care sunt de acord cu ideea, dar conditioneaza aparitia mamutului energetic de disparitia intermediarilor, asa-numitii "baieti destepti". Ca liderii BNS se ocupa de afaceri nu este o noutate, daca ne amintim experienta lor de actionari la Banca Dacia Felix, continuata dupa ce aceasta a devenit Eurom Bank, sau implicarea in afaceri cu tichete de masa, investigate de DNA. Surprinzatoare este insa lipsa de fair-play fata de sindicalistii de la Hidrosind, care se opun, cu argumente, inghitirii companiei lor, Hidroelectrica, de catre Electrica.
Se pare ca povestea colosului energetic a fost moneda de schimb in negocierile pentru salariul minim, ceea ce nu e in ordine, date fiind semnalele de alarma care atrag atentia ca mamutul nu va fi nici eficient, nici profitabil pentru romanul obisnuit. Mai mult, daca se adevereste ipoteza potrivit careia "baietii destepti" simt nevoia sa bage banii castigati din negotul cu electricitate intr-o afacere mai ampla, cum ar fi chiar compania nationala pentru care vibreaza guvernantii, ce i-ar costa pe acestia din urma sa promita ca vor disparea intermediarii? Nimic.
Urgenta cu care se pune la cale formarea companiei este chiar un masiv interes financiar al celor care se viseaza oligarhi – avertizeaza voci lucide ale domeniului. Cat despre Electrica, este o companie opaca – informatiile financiare afisate pe pagina sa de internet (singurele de care dispunem) sunt vechi, dateaza din 2006. Recent au aparut declaratii privind ambitiile expansioniste ale companiei, ins