Noul guvern al Serbiei pare decis să accelereze apropierea de Uniunea Europeană. Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor din Bosnia, a fost reţinut într-un autobuz din Belgrad după 13 ani
Noul guvern al Serbiei pare decis să accelereze apropierea de Uniunea Europeană. Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor din Bosnia, a fost reţinut într-un autobuz din Belgrad după 13 ani de căutări.
El era de nerecunoscut, având înfăţişarea unui călugăr, cu barbă şi cu părul legat. După predarea fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, arestarea lui Karadzici este al doilea "sacrificiu" de acest gen pe care Serbia îl face în era postcomunistă.
Karadzici (63 de ani) a fost pus sub acuzare în 1995 de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga, pentru genocid şi crime de război comise în Bosnia. Este unul dintre autorii "epurării etnice".
Lui i se impută asediul de la Sarajevo şi masacrul de la Srebreniţa, unde au fost ucişi 8.000 de musulmani. Srebreniţa este considerat cel mai grav masacru din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Următorul pe lista TPI este Ratko Mladici, şeful militar al sârbilor bosniaci.
După 13 ani de căutări, fostul lider al sârbilor bosniaci a fost prins de serviciile speciale sârbe, într-un autobuz din Belgrad
La două săptămâni de la formarea unui nou guvern, prooccidentalii sârbi au îndeplinit una dintre condiţiile-cheie pentru intrarea în vigoare a Acordului cu UE.
Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, inculpat de Tribunalul Internaţional de la Haga (TPI) pentru genocid şi crime de război, a fost arestat luni seară de către serviciile secrete sârbe la capătul a 13 ani în care a fost urmărit, s-a ascuns şi a reuşit să scape altor tentative de arestare.
Autorităţile sârbe au afirmat că Radovan Karadzici, în vârstă de 63 de