Numeroşi bulgari, frustraţi de corupţia care le marchează viaţa de zi cu zi şi care este agravată de sărăcie, felicită Bruxellesul pentru presiunea exercitată asupra guvernului socialist, prin blocarea a sute de milioane de euro din fondurile europene, relatează AFP.
Aproape 40% din bulgari optează pentru presiunile UE însoţite de sancţiuni financiare, 28% sunt pentru presiuni fără suspendarea fondurilor, şi numai 16% cred că lupta împotriva infracţionalităţii şi a corupţiei este „o problemă internă“, conform unui sondaj recent al Alpha Research.
Potrivit unei versiuni provizorii a raportului Comisiei Europene pentru Bulgaria, Bruxellesul prevede blocarea a aproape 600 de milioane de euro destinaţi Sofiei, în cadrul programului PHARE de reconstrucţie economică.
Această sancţiune se adaugă suspendării a 365 de milioane de euro din mai multe programe de preaderare, deja anunţată. În plus, demararea de programe de transport şi infrastructură regională, prin care Sofia trebuia să obţină trei miliarde de euro de la UE până în 2013, a fost blocată.
Primii bani europeni au fost blocaţi în ianuarie, în urma dezvăluirilor legate de şeful agenţiei guvernamentale care se ocupă de infrastructura rutieră, care a dat comenzi de sute de milioane de euro firmei fratelui său. Potrivit biroului european antifraudă, OLAF, omul de afaceri Ludmil Stoikov, responsabil de deturnarea a 7,5 milioane de euro din fondurile SAPARD în 2005-2006, ar fi fost partenerul unui fost ministru de externe care ar fi încercat să influenţeze ancheta.
Pentru bulgari, corupţia nu atinge doar sferele înalte ale puterii, ci şi aspecte ale vieţii lor de zi cu zi, ca sănătatea, educaţia, poliţia şi justiţia şi aproape un bulgar din trei crede că ea s-a intensificat în ultimii ani, potrivit Alpha Research. Numeroşi bulgari, frustraţi de corupţia care le marchează viaţa de zi cu zi şi