Petrom se pregăteşte să treacă de la o companie de ţiţei şi gaze la una de energie, având mai multe proiecte care vizează energia din surse regenerabile.
Compania a alocat aproximativ 2,3 milioane de euro pentru evaluarea potenţialului geotermal şi a pieţei energiei eoliene din România, precum şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate în vederea optimizării energetice a viitorului sediu al rafinăriei Petrobrazi. „Estimările indică faptul că 13.000 de locuinţe ar putea fi încălzite în România cu energie geotermală“, a spus Sorana Baciu, director de dezvoltare corporativă şi responsabil în relaţia cu investitorii din Petrom.
Potrivit reprezentanţilor companiei, cererea de energie în România va creşte cu circa 46% până în 2020, comparativ cu 2005, în timp ce rata dependenţei de importuri va urca la 50%. Compania Petrom, parte a grupului austriac OMV, doreşte să intre pe piaţa producerii de energie electrică în condiţiile în care rezervele de ţiţei şi gaze ale României vor mai fi productive circa 15 ani, potrivit datelor furnizate de companie, şi în condiţiile accelerării creşterii preţului petrolului.
Pentru susţinerea producţiei de petrol şi gaze, Petrom va investi în următorii doi ani aproximativ 950 milioane euro. Centrala electrică pe gaze de la Petrobrazi, care va deveni operaţională în patru ani, va consuma anual circa 1,2 miliarde de metri cub de gaze naturale din producţia proprie Petrom, a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei.