Se estimează un număr de 1,4 milioane de turişti români, cu 20% mai mult decât anul trecut
La aceştia se adaugă circa 100.000 de străini, cu 30.000 mai mult decât anul trecut
Cei 1,4 milioane de turişti români aşteptaţi pe litoralul nostru în sezonul estival vor aduce agenţiilor turistice încasări de aproape 400 de milioane de euro. La această sumă se adaugă şi banii încasaţi la negru de persoanele private care îşi închiriază apartamentele sau vilele turiştilor dornici să-şi petreacă o parte din concediu la mare. Creşterea numărului de turişti locali este de 20% faţă de sezonul trecut.
“Cea mai mare parte din această sumă, circa 350 de milioane de euro, reprezintă pachetele estivale vândute turiştilor români. La aceasta se mai adaugă alte aproape 40 de milioane de euro din pachetele vândute străinilor”, a declarat pentru Gândul Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).
Preţul mediu pentru un pachet estival care cuprinde cazare şi masă este de circa 250 de euro, românii fiind din ce în ce mai atraşi de unităţile de cazare cotate cu trei stele.
De la începutul sezonului, în mai, până acum, ANAT estimează că au fost vândute pachete turistice în valoare totală de circa 150 de milioane de euro având ca destinaţie litoralul.
Numărul străinilor care vin la noi, deşi în creştere, este în continuare foarte mic raportat la Bulgaria de exemplu. Astfel, în acest sezon estival staţiunile româneşti de la Marea Neagră ar putea atrage aproape 100.000 de turişti străini, în creştere cu 20.000-30.000 faţă de anul trecut.
În Bulgaria, 90% dintre turişti sunt străini
“Litoralul românesc este opus celui bulgar. Dacă la ei circa 90% dintre turişti sunt străini, la noi este exact invers. Principalul client pentru litoralul românesc este românul. În ceea ce priveşte străini