Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat la incheierea sedintei CSM asupra raportului CE pe justitie, ca mentinerea sau schimbarea procurorului-sef al DNA este atributul ministrului Justitiei, dar ca "stabilitatea DNA nu inseamna o persoana".
"Sa nu confundam o structura a Parchetului cu o persoana, stabilitatea DNA se refera la organizarea acesteia, iar modificarea legii de functionare a DNA nu este atributul procurorului general", a spus, joi, Laura Codruta Kovesi.
Mentinerea sau numirea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie apartine ca atributie ministrului Justitiei. "Nu vreau ca ministrul Catalin Predoiu sa afle punctul meu de vedere de la televizor, ci dintr-o discutie", a declarat Laura Codruta Kovesi.
Principalul obiectiv al institutiilor implicate in sistemul judiciar din Romania este ridicarea monitorizarii pe justitie pana in iunie 2009, a mai subliniat procurorul general.
Romania va fi monitorizata in continuare la capitolul justitie, urmatorul raport interimar fiind publicat in decembrie, dupa evaluari si discutii in octombrie, iar raportul final va fi in iunie 2009.
"Obiectivul Ministerului Public, precum si al celorlalte institutii din sistemul judiciar este sa fie ridicata monitorizarea", a subliniat Kovesi.
De asemenea, Laura Codruta Kovesi a spus ca Ministerul Public se confrunta cu o criza de personal si ca situatia nu se poate schimba "prin parghiile procurorului general, ci doar cu sprijinul Ministerului Justitiei si al CSM".
In ceea ce priveste promovarile din sistem, in functii de executie, procurorul general a precizat ca acestea s-au facut prin aplicarea unor hotarari judecatoresti. "Nu comentez hotarari ale unor instante judecatoresti", a accentuat Kovesi.
Transparenta din sistemul judiciar este una dintre pr