Municipiul Braila se numara printre localitatile din judetul nostru care nu au incheiat un contract cu firma "Protan", pentru preluarea si neutralizarea cadavrelor de animale. In aceeasi situatie se afla si de comunele Bertesti, Gropeni, Surdila Gaiseanca si Sutesti. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Gicu Dragan, a solicitat, ieri, in cadrul Colegiului Prefectural, ca situatia sa se reglementeze cit mai repede, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Viceprimarul Brailei, Doinita Ciocan, ne-a declarat ca, la nivelul municipiului, exista un contract cu Asociatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (APAM) "Horez", insa acesta se refera doar la cadavrele de ciini aflate pe domeniul public. "S-a dat dispozitie conducerii Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, pentru semnarea unui contract si cu “Protan”, astfel incit sa se poata prelua si alte animale. Speram sa rezolvam problema cit mai rapid", ne-a spus viceprimarul.
Potrivit noii legislatii, folosirea puturilor seci nu mai este permisa, cadavrele putind fi neutralizate doar prin incinerare, de catre "Protan", singura firma acreditata la nivel national pentru astfel de activitati. Dupa cum ne-a informat Marilena Barbu, inginer sef in cadrul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, la Braila i s-a incredintat activitatea de ridicare a ciinilor morti de pe domeniul public lui Vasile Horez, prin APAM "Horez", inca din 2006, de cind s-a concesionat si activitatea de ecarisaj din municipiu. Horez afirma, insa, ca nu el trebuie sa adune animalele decedate ci operatorii de salubritate, in conformitate cu Legea 101. "Eu am incheiat un contract, cu incineratorul de la “Galco” Galati, dar doar pentru ciinii capturati pe strazi, care mor in adapostul de la Lacu Sarat. De cadavrele de pe domeniul public, firmele de salubritate trebuie sa s