In urma cu un an, Bursa de la Bucuresti inregistra un maxim istoric. De atunci, indicii pietei locale de capital au pierdut intre 40% si 60%, iar din capitalizarea bursiera s-au evaporat aproape 20 de miliarde de euro.
Bursa e de nerecunoscut dupa un an de scaderi care se incheie astazi. Euforia si optimismul de atunci au fost inlocuite cu pesimism si dezamagire, pe masura ce pierderile investitorilor au crescut.
Indicele BET reusea in urma cu un an, fara niciun efort, sa se apropie de pragul de 11.000 de puncte. Acum se zbate sa revina peste 6.000 de puncte, dupa ce a atins saptamana trecuta minimul ultimilor doi ani. Indicele SIF-urilor, BET-FI, spera sa atinga borna de 100.000 de puncte. Acum si 50.000 e departe.
Tranzactiile zilnice de pe Bursa depaseau cu usurinta 20 milioane de euro in urma cu un an, insa acum 10 mil. euro intr-o sedinta este eveniment. De atunci, numarul cumparatorilor locali a scazut de la circa 13.000 la mai putin de 8.000, iar fonduri straine care mai fac tranzactii pe Bursa mai sunt vreo 90, fata de 180 in urma cu un an.
Cum am ajuns aici? A fost mai intai o corectie fireasca, dupa aproape doua luni de cresteri consecutive in care Bursa batuse record dupa record. Au aparut apoi primele stiri despre o posibila criza imobiliara in SUA, pe care putina lume le-a luat in serios la inceput. Prin octombrie, insa, au inceput sa cada pietele americane, concomitent cu prabusirea bancii britanice Northern Rock, si atunci tot mai multi investitori au inceput sa priveasca mai cu atentie ce se intampla. Cum nici semnalele macroeconomice interne nu erau tocmai imbucuratoare, o parte dintre fondurile straine au inceput sa-si vanda din actiuni. Cresterile de sfarsit de an au alungat insa intr-o oarecare masura teama investitorilor, acestia sperand la o revenire la inceputul lui 2008.
Inceputul lui 2008 a fost i