Comisia Europeană, care a dat ieri publicităţii mult-aşteptatul Raport, ce prezintă rezultatele monitorizării eforturilor făcute de România în vederea integrării, şi-a îndulcit mult tonul la adresa ţării noastre pe ultima sută de metri.
Principalele critici din Raport, care au ţinut România cu sufletul la gură, legate de ineficienţa luptei împotriva corupţiei la nivel înalt şi de reforma în Justiţie, au fost prezentate de Bruxelles în nuanţe mai deschise. Comisia Europeană a făcut pe ultima sută de metri înaintea adoptării Raportului concesii importante, despre care unii corespondenţi de presă români la Bruxelles relatau ieri-dimineaţă că încinseseră spiritele în rîndul comisarilor europeni, cei mai mulţi dintre ei nefiind de acord cu aceste renunţări de ultim moment.
EXCLUSE. Astfel, din Raport a fost exclusă avertizarea iniţială a României de către CE că va fi exclusă de la aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro, în cazul în care nu va înregistra rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei. Excluderea acestui paragraf din versiunea finală a Raportului a fost motivată de forurile europene prin faptul că atît aderarea României la euro, cît şi la spaţiul Schengen sînt chestiuni care ţin de alte criterii, fără legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, a dispărut şi expresia "eşecuri" în lupta anticorupţie dusă de diferitele instituţii ale statului român.
CONSENS. Cu toate acestea, Justiţia nu a scăpat prea uşor de criticile CE. În cadrul prezentării Raportului şi în conferinţa de presă ce a urmat, purtătorul de cuvînt al Comisiei de la Bruxelles, Johannes Laitenberger, afirma că "situaţia din România oferă o imagine amestecată", că "elementele fundamentale ale sistemului funcţionează, dar bazele sînt încă fragile" şi că "deciziile privind corupţia la nivel înalt sînt prea politizate", a spus Lait