» Negocierile si discutiile interne dinaintea finalizarii Raportului pe Justitie au dus la moderarea tonului initial, care era mult mai dur la adresa Romaniei, dar mai ales a Bulgariei.
» Avertismentele expertilor care au intocmit raportul au fost eliminate astfel incat aderarea Romaniei la spatiul Schengen si grupul Euro nu este deocamdata periclitata.
» Comisia Europeana (CE) apreciaza ca "fundatia" justitiei romanesti este fragila. Anchetele de coruptie sunt puternic politizate de Parlament, care incearca sa le blocheze.
Comisia Europeana a facut publice, la Bruxelles, rapoartele anuale despre progresele Romaniei si Bulgariei in domeniul justitiei. Concluziile rapoartelor erau in mare cunoscute de mai multe zile, iar "Romania libera" le-a prezentat inca de saptamana trecuta. In cazul Romaniei, CE constata anumite progrese in functionarea justitiei: marile agentii de combatere a coruptiei, precum Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA), sunt apreciate ca avand o activitate promitatoare, dar se subliniaza in continuare absenta rezultatelor in combaterea coruptiei la nivel inalt. "Combaterea coruptiei trebuie depolitizata", afirma raportul. CE subliniaza insa ca "fundatia" sistemului judiciar este in continuare "fragila": Parchetul General se afla intr-o criza de personal, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu isi asuma responsabilitati in lupta anticoruptie si functioneaza netransparent, iar ANI, abia pusa pe picioare, mai are pana sa se laude cu rezultate. Cea mai grava acuza adusa Romaniei este ca Parlamentul a impiedicat reforma justitiei si a blocat dosarele si anchetele de coruptie ale DNA. Acesta este si motivul pentru care populatia are o incredere dezastruoasa in sistemul judiciar, observa CE.
Un alt repros adus parlamentarilor se refera la modificarile Codului