O europarlamentara din Estonia, fosta jurnalista, propune Legislativului UE ca bloggerii sa isi dezvaluie identitatea si motivele pentru care isi publica textele online.
Un proiect de Raport al Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, initiat de Marianne Mikko din grupul Socialist, arata ca "este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blog-urilor si a bloggerilor, ale caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice", arata un document al Comisiei pentru Cultura si Educatie, publicat pe site-ul Parlamentului European.
Autoarea proiectului este de parere ca blog-urile "au fost pana acum un loc al bunelor intentii", dar semnaleaza riscul ca, odata cu dezvoltarea blogosferei, acestea pot deveni "o sursa de poluare a ciberspatiului".
"In cazul blogurilor ar trebui stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea" si cere o "eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor", mai subliniaza documentul.
Blog-urile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este nici stabilit, nici indicat in mod clar cititorilor acestora, ceea ce cauzeaza incertitudini referitor la impartialitate, fiabilitate, protejarea surselor, aplicabilitatea codurilor de etica si stabilirea responsabilitatii in caz de litigiu.
Preocuparea europarlamentarilor din Comisia de Cultura vine si din faptul ca, in cursul ultimului deceniu, au aparut noi canale de informare in masa, precum si din faptul ca o cota crescanda din veniturile provenite din publicitate incasate de site-uri