» Populatia a continuat sa prefere imprumuturile in valuta, dar politicile Bancii Centrale si-au atins scopul: viteza creditarii s-a redus.
Intarirea politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prin majorarea succesiva pana la 10% a dobanzii-cheie, si-a atins scopul, deoarece a avut ca efect o temperare a creditarii in lei, ca urmare a scumpirii imprumuturilor, dar a mutat presiunea exercitata de excesul de cerere pe creditele in valuta, considerate pe moment mai ieftine, spun analistii. Prin urmare, singurele metode de temperare, pe viitor, a creditarii in valuta ar putea fi cele administrative, intrucat nivelul banilor blocati de BNR pentru imprumuturile in valuta (rezervele minime obligatorii) este deja destul de ridicat.
Desi in iunie creditarea in valuta (exprimata in euro) catre populatie a crescut cu 5,7% fata de mai, peste estimarile analistilor, ritmul de crestere anuala s-a temperat la 98,9%. La sfarsitul primului semestru din acest an, creditele in valuta acordate populatiei au ajuns la un echivalent de 48,87 miliarde lei, in crestere cu 6,5% fata de mai si cu 131,5% fata de nivelul din iunie 2007. "E adevarat ca daca exprimam in lei imprumuturile in valuta, acestea si-au amplificat viteza de crestere anuala, explicatia fiind deprecierea anuala a leului. Daca exprimam in euro creditele in valuta, cum e si normal, vom observa insa o temperare a cresterii anuale, de la 108,5% in mai la 98,9% in iunie. si pe totalul creditarii in valuta – catre firme si catre populatie – viteza a incetinit cu 2,3%, pana la 62,7%", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. La finalul lunii iunie, totalul creditelor in lei acordate populatiei a ajuns la 38 miliarde lei, temperandu-si la 36,4% ritmul de crestere anuala (fata de iunie 2007), comparativ cu luna mai, cand cresterea anuala a fost de 38,6%. Fa