Comisia Europeană a făcut publică ieri analiza privind justiţia din România şi a recomandat finalizarea dosarelor de corupţie la nivel înalt Rezultatele fragile în ceea ce priveşte
Comisia Europeană a făcut publică ieri analiza privind justiţia din România şi a recomandat finalizarea dosarelor de corupţie la nivel înalt
Rezultatele fragile în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt fac ca justiţia din România să fie monitorizată în continuare de către Comisia Europeană.
Raportul privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei în România făcut public, ieri, la Bruxelles subliniază, în mai multe rânduri, influenţa politică asupra sistemului judiciar. Mesajul UE a fost clar: "Lupta anticorupţie trebuie depolitizată". Oficialii europeni critică faptul că, în ciuda eforturilor DNA, din cauza Parlamentului, dar şi a instanţei supreme, în "zece cazuri-cheie în care sunt implicaţi foşti miniştri" nu s-a făcut niciun progres.
Incapacitate de a avansa în anchete
"Acest lucru se datorează, pe de o parte, faptului că Parlamentul a blocat urmărirea penală, iar, pe de altă parte, respingerii cazurilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a invalidat deciziile anterioare. (…) Incapacitatea de a avansa în aceste cazuri compromite efectele pozitive întreprinse în etapa premergătoare", se arată în documentele CE.
Mai mult, îndemnul Comisiei Europene cu privire la DNA este tranşant: "stabilitate"! Această menţiune vine cu doar trei săptămâni înaintea expirării mandatului de şef al DNA al lui Daniel Morar. UE atrage atenţia că nu se fac eforturi suficiente pentru combaterea flagelului în domenii precum educaţia şi sănătatea, deşi "ar fi indicii că în aceste ramuri corupţia este aproape endemică".
Se cer cazuri concrete de averi ilicite
Oficialii Comisiei consideră că judecătorii se fac vinovaţi de întârz