Prima reacţie de aprobare la Raportul CE i-a aparţinut chiar uneia dintre persoanele-cheie din domeniu: procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Aceasta a taxat, pe un ton relativ acid, concluziile raportului, mutând indirect problema în zona politicului: „Într-o societate ameninţată de flagelul corupţiei şi al criminalităţii organizate, este absurdă încercarea de a toci armele justiţiei. Acestea (...) trebuie ascuţite“.
Critici aprobate de DNA
Reacţia procurorului general a fost susţinută şi de şeful DNA, una dintre instituţiile cu o activitate lăudată de Comisia Europeană. Daniel Morar a apreciat ca fiind „întemeiate“ criticile din raport faţă de modul cum se desfăşoară lupta anticorupţie la nivel înalt.
De aceeaşi parte a baricadei, dar provenind dintr-o altă zonă, cea a politicului, s-a situat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care a admis criticile referitoare la prestaţia parlamentului în privinţa luptei anticorupţie. „Trebuia să luăm o decizie privind cererile de începere a urmăririi penale (în dosarele «Năstase» şi «Mitrea» - n.r.). Se putea face mai devreme dacă parlamentarii ar fi venit la treabă în timpul sesiunii“, a spus Olteanu la Realitatea TV.
Critici la adresa parlamentului au venit ieri şi dinspre mai multe ONG-uri. Astfel, Freedom House România a considerat că „primul client al remarcei CE este parlamentul“, iar Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a marşat pe aceeaşi problemă: „Concluziile raportului sunt realiste. Parlamentul este cel mai vizat“.
Cea mai dură reacţie a venit din partea Societăţii pentru Justiţie (SoJust), potrivit căreia, „CSM-ul şi parlamentul sunt vizate în mod clar în raport, iar reacţiile lor cu siguranţă vor fi doar la nivel declarativ“.
Văcăroiu este de altă părere
În rest, tonuri