Romania are cel mai scazut nivel de taxare din Uniunea Europeana, potrivit raportului Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala, "Taxation trends in EU 2008". Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor. In consecinta, veniturile bugetare ale Romaniei sunt cele mai reduse din Uniune, iar taxele pe consum - taxa pe valoarea adaugata, in special - reprezinta principalele surse ale bugetului, noteaza acelasi raport.
Romania, cu 16%, are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul companiilor: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008UE opteaza pentru impozite mai mici pe profit, dar mai mari pe consumRomania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului
Cota unica de 16%, introdusa in urma cu doi ani si jumatate, care a inlocuit impozitul pe profit de 25% si impozitul progresiv in patru trepte pe veniturile persoanelor fizice, a plasat Romania printre statele membre cu cea redusa povara fiscala din UE.
Romania are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%
Potrivit raportului, in 2008, impozitul pe veniturile personale platit in Romania este cel mai mic din Uniune, in timp ce in Danemarca ajunge la 59%. Doar sase state membre impun veniturile cu rate mai mici de 30%: Slovacia (19%), Estonia (22%), Bulgaria (24%), Letonia (25%) si Lituania (27%). Media la nivelul Uniunii este de 38,68%, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile.
La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se afla in cinci tari nordice, care aplica impozite care depasesc 50%: Danemarca, Suedia, Olanda