Sinonimul la forţă brută, opresiune, cinism, indiferenţă
Kremlinul din Moscova este cel mai cunoscut din cele peste 10 kremline care există pe teritoriul Rusiei. Aproape fiecare mare şi vechi oraş rusesc se mîndreşte cu un kremlin (în rusă cetate întărită, citadelă).
Sinonimul la forţă brută, opresiune, cinism, indiferenţă
Kremlinul din Moscova este cel mai cunoscut din cele peste 10 kremline care există pe teritoriul Rusiei. Aproape fiecare mare şi vechi oraş rusesc se mîndreşte cu un kremlin (în rusă cetate întărită, citadelă). Aşezată pe Dealul Borovţki, la confluenţa dintre rîul Moscova şi Neglinaia, citadela, cuprinsă între zidurile ce alcătuiesc un triunghi neregulat, se întinde pe 27,5 ha şi domină mîndră peisajul format la sud de rîul Moscova, la est de Piaţa Roşie şi Catedrala Vasili Blajenîi şi la vest de Grădina Alexandru. Actualmente, între zidurile cu turnuri se găsesc 4 palate, 4 catedrale, clădirea Senatului şi sediul Preşedinţiei Rusiei.
Începuturile Centrul fortificat al Moscovei a fost atestat documentar sub denumirea "Kremlin" pentru prima dată în 1331. De fapt, după 1237, cînd au fost distruse de tătari, oraşul şi implicit Kremlinul au fost reconstruite în stejar. Abia în anii 1330 a început construcţia acestora din piatră. O dată cu mutarea de la Kiev a conducerii ecleziastice a ducatelor ruseşti, se ridică importante catedrale: Catedrala Adormirii (1327 cu Capela Sf. Petru în 1329), Catedrala Arhanghelului (1333) şi Catedrala Mîntuitorului (1330), toate din piatră, excepţional decorate. Singura care a supravieţuit pînă în secolul XX (cu restaurări, desigur) a fost Catedrala Mîntuitorului, numai că "tătuca popoarelor", sinistrul asasin I.V. Stalin, a făcut ce n-au reuşit veacurile: a dărîmat acest frumos vestigiu în anul 1933. Dmitri Donskoi, marele cneaz al Moscovei, a înlocuit zidurile de stejar cu zid