Bursa de la Bucuresti a pierdut peste 57% fata de maximele din urma cu un an, scaderi mai mari inregistrandu-se doar in Vietnam si Bosnia-Hertegovina, unde bursele au scazut cu 69% fata de maxime.
Indicele BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de companii de pe Bursa de Valori Bucuresti, inregistra ieri o scadere cu 57% fata de maximul calculat in iulie 2007. BET-XT, lansat la inceputul lunii iulie, este in prezent cel mai reprezentativ indice al Bursei, cuprinzand atat companiile mari din indicele BET (top 10 companii), cat si SIF-urile, care sunt cele mai tranzactionate actiuni din piata.
Exact in urma cu un an, pe 24 iulie 2007, indicii Bursei atingeau valori istorice, pe fondul unei euforii generale a investitorilor si brokerilor. Ceea ce s-a intamplat ulterior nu a fost anticipat de niciun analist. Pe fondul inceperii crizei ipotecare din SUA, a inceput o scadere treptata, care nu a nelinistit pe nimeni, deoarece nu se pierdeau bani, ci scadeau castigurile, care oricum erau mari. Odata cu inceputul anului, scaderile s-au accentuat si investitorii au inceput sa inregistreze pierderi mari, care au determinat panica in piata si noi scaderi.
Daca ar fi sa analizam corelatia dintre piata de capital si economia reala, din punct de vedere teoretic, scaderea de peste 50% a Bursei de la Bucuresti indica faptul ca economia romaneasca se afla in recesiune.
Realitatea este insa complet diferita, avand in vedere cresterea economica de peste 8% raportata pe primul trimestru si rezultatele in crestere ale companiilor listate. O situatie similara se intalneste si pe piata din Bulgaria, care a pierdut 47% din octombrie, desi are o economie in crestere.
Tari care se confrunta in prezent cu probleme economice mult mai accentuate, cum sunt statele baltice, Spania sau Italia, au scaderi mult mai mici ale pietelor de capital. In SUA si Marea Brit