AVAS si lichidatorii judiciari vand firmelor private digurile de aparare impotriva inundatiilor din Delta. Curtea de Conturi a dezvaluit ca Prefectura si Consiliul Judetean din Tulcea sunt complice la praduirea domeniului public.
Peste 100 kilometri de diguri de aparare impotriva inundatiilor din zona Pardina au fost scose la vanzare. Digurile, canalele de desecare, statiile de pompare aferente amenajarii agricole Pardina, care se intinde pe aproximativ 26.000 ha, sunt in patrimoniul SC Deltasitem Tulcea, societate cu capital integral de stat aflata in faliment de mai multi ani. Firma Rovi Now, desemnata de Tribunalul Tulcea lichidator judiciar la aceasta societate, conform planului de faliment aprobat de instanta, trebuie sa vanda digurile si canalele de desecare pentru a plati datorii de aproximativ un milion de euro pentru care Deltasistem a fost declarata insolvabila.
Desi Tribunalul Tulcea a dispus vanzarea digurilor de la Pardina pentru a stinge o datorie de un milion de euro pe care societatea o are la bugetul de stat, Curtea de Conturi se opune acestei tranzactii motivand ca digurile nu pot face obiectul vanzarii pentru ca apartin, conform Legii 213/1998, domeniului public si ar trebui sa fie administrate de Consiliul Judetean Tulcea, impreuna cu terenurile agricole si piscicole din Delta Dunarii. Liviu Bocaneala, directorul Camerei de Conturi Tulcea, sustine ca situatia de la Pardina nu este singulara: "Toate digurile de aparare din Delta au facut sau fac obiectul unor tranzactii comerciale ilegale pentru ca acestea apartin domeniului public si, conform Constitutiei si Legii 213 a domeniului public, nu pot fi instrainate; ele pot fi date numai in administrare, concesionate sau inchiriate, in conditiile legii".
Anomalii de genul celei de la Pardina au fost descoperite cu prilejul unor controale de gestiune desfasurate de