» Un nou val de alge a ajuns la tarm, in noaptea de 22 spre 23 iulie, din cauza marii agitate.
» Zonele de sud ale litoralului, de la Costinesti la Vama Veche, au fost cele mai afectate.
» Echipaje specializate au strans, in numai cateva ore, 515 tone de alge.
Litoralul Romanesc a fost din nou invadat de alge, in cursul zilei de 22 iulie si in noaptea care a urmat, din cauza intensificarii gradului de agitatie al marii in sud.
"Echipele Directiei Apelor Dobrogea – Litoral au intervenit cu toate utilajele si fortele umane disponibile. In urma interventiei, au fost stranse aproximativ 515 tone de alge", a precizat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al institutiei. In statiunea Mamaia s-a intervenit cu 16 muncitori si sase utilaje, fiind colectate pe timpul noptii si transportate la gropile ecologice 50 de tone de alge.
In zona Eforie – Costinesti s-a intervenit cu 11 muncitori, doua wole si trei autobasculante. De aici au fost transportate 225 de tone de alge. Cea mai mare cantitate, de 240 de tone, a fost stransa in zona cuprinsa intre Olimp si Vama Veche.
Aici, Directia Apelor Dobrogea – Litoral a intervenit cu 20 muncitori si sapte utilaje. Reprezentantii DADL spun ca, de la inceputul sezonului, au strans de pe plaje aproximativ 9.200 tone de alge.
Cifra nu este mare, in comparatie cu cele din anii anteriori. Astfel, in 2006 a fost colectata o cantitate totala de 23.500 de tone, care s-a dublat aproape in 2007, cand a ajuns la 40.000 de tone. Principalul inconvenient al acestui fenomen este ca algele degaja un miros foarte urat si sunt neplacute la atingere, practic alungand turistii de pe plaja.
» Disparitia crustaceelor
Specialistii spun ca acest fenomen se intalneste pe toate plajele din lume si este cauzat de disparitia masiva a populatiei de crustaceelor. Acesta sunt animale mi