Un proiect de Raport al Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, initiat de o fosta jurnalista, Marianne Mikko ( din cadrul grupului Socialist, Estonia), considera ca "este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor, a caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice".
Autoarea proiectului este de parere ca blogurile "au fost pana acum un loc al bunelor intentii", dar semnaleaza riscul ca, odata cu dezvoltarea blogosferei, acestea pot deveni "o sursa de poluare a cyberspatiului".
In Raport se considera ca "in cazul blogurilor ar trebui stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea" si cere o "eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor".
Primele reactii pe blogurile romanesti nu au intarziat sa apara:
"Dezbaterile vor continua si cu siguranta se poate ajunge la aberatii chiar si in Parlamentul Europei daca nu se va face o rezistanta consistenta la aceasta idee. Parlamentarii din fostul lagar socialist ar trebui sa faca cel mai mare scandal caci noi avem inca vie in minte actiunea cenzurii comuniste, in timp ce occidentalii o cunosc mai mult din carti. Ba s-ar putea sa fie tentante anumite idei de control a sferei publice pentru cei care se afla la butoanele puterii in tarile cu rol de jandarm sau de guvernante", a notat Vasile Dancu pe blogul sau.
"Blogurile sunt instrumente puternice si pot reprezenta o forma avansata de lobby, care la randul sau poate fi considerat drept o amenintare. Ideea ca blogurile sunt o amenintare ar trebui sa fie interpretata corect de blogeri. Blogul este deja un instrument de comunicare si expresie libera deci trebuie tratate cu respectul si responsab