Într-o Românie care se pretinde membră a Uniunii Europene, copiilor rromi le este îngrădit accesul la educaţie. Fenomenul de segregare este prezent în unele şcoli din ţară, chiar dacă
Într-o Românie care se pretinde membră a Uniunii Europene, copiilor rromi le este îngrădit accesul la educaţie. Fenomenul de segregare este prezent în unele şcoli din ţară, chiar dacă există un ordin privind interzicerea acţiunilor de acest gen dat de Ministerul Educaţiei.
"S-au făcut progrese în România în ce priveşte segregarea. S-a conştientizat, la nivelul autorităţilor, faptul că acest fenomen există", a declarat Marian Mandache, şeful Departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei Romani Criss.
Reprezentantul Romani Criss a afirmat că organizaţia din care face parte a semnalat numai în ultimul an la instanţele de judecată şi la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) 26 de cazuri în tot atâtea şcoli privind segregarea.
Şcoli sancţionate
Mandache a precizat că, din cele 26 de plângeri, s-a primit răspuns în patru cazuri. În trei dintre acestea, Şcoala nr. 19 (judeţul Dolj), Şcoala Atid (Harghita) şi Şcoala nr. 3 (Neamţ), unităţile şcolare au fost sancţionate de CNCD cu avertisment. În al patrulea caz, din Târgu Jiu, instanţa de judecată a respins cazul. Mandache a afirmat că există clase segregate, şcoli şi unităţi şcolare pentru copii cu nevoi speciale, unde 95% din elevi sunt de etnie rromă.