Clădirile istorice, multe dintre ele monumente, se degradează pe zi ce trece Sute de imobile ridicate între anii 1800 şi 1900 au ajuns doar ruine. Inclusiv vechiul oraş va fi scos de pe
Clădirile istorice, multe dintre ele monumente, se degradează pe zi ce trece
Sute de imobile ridicate între anii 1800 şi 1900 au ajuns doar ruine. Inclusiv vechiul oraş va fi scos de pe lista monumentelor, pe motiv că nu are o importanţă istorică reală.
Prima aşezare organizată din Petroşani a fost colonia muncitorească. Aici erau amenajate linii ferate pe care, cu vagonetele, raţia de cărbuni ajungea la ortacii de la Societatea Minieră.
Casele au fost închiriate familiilor sărace, astfel că nici autorităţile, nici chiriaşii n-au mai investit în întreţinerea lor. Edilii au preferat chiar să treacă cu buldozerele peste clădirile degradate. De pildă, asta s-a întâmplat cu Baia Comunală, demolată în 2003.
Cartierul cu circa 250 de imobile se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice, însă va dispărea din toamnă, după ce Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Hunedoara a acceptat propunerea specialiştilor de la Comisia Zonală din Timişoara privind declasificarea Coloniei.
"Am observat că nu prezintă o importanţă istorică, astfel că se lucrează la dosarul de declasificare, care trebuie aprobat de Ministerul Culturii", a declarat Silvia Beldiman, directorul DJCCP.
Castelul Ianza zace în paragină
"Casa cu turn", sau "Castelul Ianza", a fost construită în 1903. Se degradează zilnic, deoarece, după ce a fost revendicată de fostul proprietar, pe perioada procesului municipalitatea a abandonat-o. Castelul este scos la vânzare cu 400 de mii de euro, iar şansa de a rămâne în picioare ar fi un cumpărător dispus să investească în reabilitare.