Stenogramele audierii liderului conservator Dan Voiculescu la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii au iesit la iveala din dosarul public aflat la Tribunalul Bucuresti, instanta care trebuie sa hotarasca daca Voiculescu a facut politie politica prin colaborarea sa cu Securitatea. Dialogul cu membrii CNSAS, din vara lui 2006, cand acestia i-au dat, in baza vechii legi de functionare, verdict de politie politica, arata un politician aflat mereu in defensiva, care stie sa se eschiveze smechereste de la orice fel de raspunsuri directe. "Lucrand in comertul exterior, eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea.
Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos", descrie melodramatic relatia sa cu Securitatea Dan Voiculescu, in fata CNSAS, dupa cum arata fragmentele din stenograme, prezentate de agentia NewsIn. Cel mai savuros moment este acela in care Mircea Dinescu, membru CNSAS, reuseste, dupa o serie de ocolisuri ale conservatorului Voiculescu, sa-l faca sa-si recunoasca numele de cod Felix. Aceasta autoincriminare este negata insa la fel de ilar in pledoaria scrisa, depusa la dosarul de la tribunal: propozitia "da, eu am semnat Felix" "nu a insemnat recunoasterea faptului ca am folosit acel pseudonim ca nume de cod".
Surse din Colegiu sustin ca dezinvoltura vecina cu sfidarea afisata de Voiculescu atunci cand neaga vehement ca a facut politie politica se bazeaza pe un fapt simplu: documentele CNSAS nu au valoare juridica. Ele nu ar rezista in fata avocatilor pentru ca nu ar putea dovedi, fara tagada, ca Voiculescu a facut politie politica, ci doar ca a dat note informative despre cetateni straini.
@N_