Numarul romanilor care vin sa lucreze in agricultura in regiunea Aragon fara a avea contract de munca incheiat in tara se mareste considerabil in perioada campaniei agricole, din martie pana in noiembrie.
Indiferent daca este sau nu de acord cu locul de munca, "capsunarul" ii plateste "binefacatorului" care il aduce la munca in Spania pretul unei ore de munca pe zi.
"Daca lucrezi doua ore, una este a celui care te-a dus la munca. Unii stau acasa si au reusit sa faca o afacere personala din traficul de forta de munca. Ce mai conteaza daca cel pe care-l exploateaza ii este ruda sau prieten?", spune Constantin Baciu, in varsta de 52 de ani, din judetul Vaslui, citat intr-un reportaj din editia electronica a cotidianului Adevarul.
Vlad Galea, in varsta de 28 de ani, din Bistrita, povesteste, la randul sau: "Faptul ca vin foarte multi fara un loc de munca asigurat da posibilitatea altor romani sa le pretinda un comision in schimbul recomandarii pentru obtinerea unui post".
Baciu mai spune: "Am preferat sa lucrez la o
ferma de cai, unde primesc un salariu de 1.000 de euro, decat sa lucrez in camp, unde as fi fost platit cu 500 de euro mai mult, dar ar fi trebuit sa le dau rromilor romani un sfert din salariu.
In Spania, sunt rromi care si-au facut din asta un mod de a scoate bani buni fara sa munceasca". Jesus Arisa Possa este proprietarul unor crescatorii de animale si spune ca, atunci cand a aflat ca printre angajatii sai se numara si romani care pretind comisioane celor pe care ii recomanda, i-a concediat.
"Eu nu pot sa fac mai mult daca cei afectati nu denunta la politie. Dar sunt destui carora le este teama sa vorbeasca, iar multi din romanii care au trecut prin asemenea situatii au plecat in Romania", a mai declarat Jesus.
Numarul romanilor care vin sa lucreze in agricultu