Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, organizatoare a scolii de vara cu tema "Invatamantul incotro" l-a avut, vineri, ca invitat pe Ion Iliescu. Fostul presedinte a povestit tinerilor UNSR-isti de vremurile minunate ale UASR-ului, sindicat constituit in 1956 si care cuprindea toate asociatiile studentesti din tara. UASR-ul, dirijat multa vreme de fostul presedinte Iliescu, a ramas in cartile de istorie drept un organism care sanctiona "studentii dusmani ai poporului".
In cantina R3 din Regie, in jur de 200 de studenti il ascultau cuminti pe Ion Iliescu. Fostul presedinte vorbea calm, cladinand bratele incontinuu in fata unui panou albastru care indica tema discutiei: "Calitate in Invatamant". Isi amintea in fata tinerilor de vremuri cu mult inainte de Revolutie, cand a fondat, in 1956 , Uniunea Asociatiilor Studentilor din Romania (UASR).
Iliescu a povestit despre succesele UASR -ului "care a incurajat atat invatamantul, cat si activitatile sportive ale studentilor". "Pe vremea aceea s-a nascut echipa de fotbal Sportul Studentesc, unde jucau numai studenti, si mai erau astfel de echipe la Cluj, Timisoara", si-a amintit Ion Iliescu. El a mai vorbit si nostalgic si despre "solidaritatea sindicala a studentilor de la acea vreme" si despre miscarile sindicale europene ale studentilor din ani '50 -'60".
Iliescu a presarat discutia cu treceri in revista ale succesului pe care l-a avut UASR-ul. La un moment dat a tinut sa precizeze ca studentii "purtau insigne frumoase ale organizatiilor sindicale din care proveneau si care nu aveau culoare politica. A fost un concurs de insigne, castigat de studentii de la arhitectura".
De ce Ion Iliescu?
Dupa ce fostul presedinte si-a incheiat discursul si moderatorul discutiei a invitat publicul la intrebari, am vrut sa aflam de ce a fost ales ca invitat fostul presedinte Ion Ili