*Cea mai parte dintre ele sunt tot pe teritorii aparţinând Rusiei
Topirea gheţurilor considerate până nu demult “veşnice” de la poli a adus şi consecinţe pe care mulţi le aşteptau cu nerăbdare: exploatarea mai uşoară a resurselor energetice din calota glaciară, până acum aproape imposibil de exploatat. Un important studiu realizat de US Geological Survey arată că în Arctica există o cincime din totalul mondial al resurselor de petrol şi gaze naturale neexploatate. Însă hidrocarburile nu se află în zonele arctice aflate încă în dispută între Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca, potrivit International Herald Tribune. Ele se află, spre dezamăgirea americanilor, pe teritoriu rusesc, ceea ce înseamnă că tot Moscova va face “jocurile”. Mai exact, în bazinul Vest Siberian şi în Bazinul de la est de Marea Barents.
Rusia îşi va consolida astfel poziţia în Europa în special în domeniul gazelor naturale. Raportul dat publicităţii de US Geological Survey este cel mai mare realizat până acum pentru a depista zăcăminte de petrol şi gaze din Arctica. Deşi rezervele s-ar afla la ruşi, lupta pentru resurse ar putea cu toate acestea să devină tot mai ascuţită.
Anul trecut, ruşii au organizat un eveniment extrem de mediatizat, pentru a demonstra că toate bogăţiile Arcticii le aparţin: un submarin rusesc a înfipt, pe fundul mării, exact sub Polul Nord, steagul Federaţiei Ruse.
Zeci de miliarde de barili de petrol
Companiile petroliere din toată lumea bănuiau de mult timp că regiunea de nord a Pământului ascunde resurse energetice substanţiale şi au cheltuit miliarde de dolari pentru a construi rute de exploatare. Acestea nu se află însă chiar unde îşi imaginau aceştia, în jurul Polului Nord, ci în alte regiuni, ceva mai aproape de Cercul Polar. Este uşor de înţeles interesul giganţilor energetici mondiali: în a