- Medicii aradeni vor sa sprijine programul national de transplant.
Intr-un termen extrem de scurt, la Arad vor putea fi prelevate organe de la cei aflati in moarte clinica. Ieri, la Arad, a avut o intalnire intre dr. Dan Luscalov, coordonatorul Centrului de Transplant din Cluj, care a reprezentat Agentia Nationala de Transplant, si medicii aradeni.
Dr.Dan Luscalov a declarat ca incearca pornirea unui program de declarare a mortii cerebrale si in Arad, ceea ce ar insemna daca familia celui decedat este de acord, ca organele sa fie prelevate de catre o echipa de specialisti, transportate in centrul de transplant si folosite salvarea vietii altor oameni. Deocamdata, proiectul functioneaza in cateva judete din Romania, dar este necesara extinderea lui. si legislatia va fi actualizata, iar acordul familiei va fi inlocuit cu acordul prezumtiv. Dr. Teodora Olaru, directorul Spitalului Municipal Arad, a explicat ca atat spitalul pe care-l conduce, cat si Spitalul Clinic Judetean Arad, care au sectii de terapie intensiva pot sa se integreze in acest proiect, dar nu au inca dotarea necesara pentru declararea mortii cerebrale. "In Spitalul municipal lipseste encefalograful", a declarat directoarea institutiei, care spera ca in doua luni va beneficia si de aceasta instalatie. "Dotarea nu este costisitoare, pentru ca se acorda sume de bani pentru transplanturi", a declarat dr. Teodora Olaru. Insa, acum, la Arad exista foarte putini medici care sa-si dea consimtamantul pentru diagnosticul de moarte cerebrala. Pentru a nu exista dubii, ea propune formarea unei echipe din patru-cinci medici primari specialisti care sa stabileasca diagnosticul, desi in lege sunt doar doi prevazuti.
PRECEDENT
La Arad, medicii au mai incercat prelevarea de organe de la doua persoane. "A fost foarte greu pentru ca a trebuit sa-i mentinem artificial in viata. Au trebuit