Euro a continuat seria oscilatiilor de mica amplitudine pe piata valutara de la Bucuresti, in conditiile in care apetitul pentru tranzactionare al jucatorilor ramane redus.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5721 lei pentru un euro, cu 1,21 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut usor teren, coborand cu 0,14 bani, pana la 2,2769 lei.
"Volumele tranzactionate au fost modeste. Toate pietele din regiune au avut ieri de altfel o zi foarte calma", a comentat un dealer.
Euro era tranzactionat la deschiderea pietei de ieri la 3,5830 lei, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca de la primele ore cotatiile au intrat insa pe o panta descendenta, leul intarindu-se usor, in paralel cu celelalte monede din regiune. Astfel, cotatiile au alunecat pana la un minim de 3,57 lei pentru un euro. Spre sfarsitul zilei piata a inregistrat o corectie usoara, euro urcand la 3,5740/3,5770 lei. Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au revenit la niveluri de 10%-11% pe an, in conditiile in care companiile au inceput sa faca plati catre bugetul de stat, iar pentru banci a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii se asteptau la o cerere mare de lichiditati din partea companiilor, motiv pentru care au preferat sa acumuleze lei in exces in ultimele zile, ceea ce a dus la scaderea dobanzilor pana la niveluri de 5%-6% pe an, care au reprezentat si minimele acestui an. Astazi este ultima zi in care companiile pot face platile catre bugetul de stat.
Din primavara dobanzile pe piata au stationat in apropierea ratei de politica monetara a BNR sau chiar peste aceasta, in conditiile in care a creat, asa cum anuntase in trecut, "sete de lei", printr-o politica agresiva de sterilizare.
In prezent, dobanda-cheie a BNR este setata la 10% pe an, insa joia viitoare este program