Comisia Europeana ar fi trebuit sa aplice sanctiuni Romaniei asa cum a aplicat si Bulgariei, pentru blocarea luptei anticoruptie, iar de acest fapt se fac vinovati Guvernul, Parlamentul si CSM.
"Comisia Europeana ar fi trebuit sa aiba curajul, in primul rand in interesul cetatenilor romani, sa-i numeaca clar pe cei responsabili politic pentru deficientele din justitie si lupta anticoruptie si sa aplice sanctiuni pe masura, ca in cazul Bulgariei", se arata intr-un comentariu publicat in cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, sub titlul "Certificat Persil pentru Bucuresti".
Cotidianul german arata ca raportul CE privind justitia si lupta anticoruptie din Romania a fost "mult mai bland decat pentru Bulgaria".
"Spre deosebire de Sofia, Bucurestiul a scapat de sanctiuni financiare. Pana si avertismentul luat initial in considerare, ca deficientele in combaterea coruptiei sa poata amana aderarea tarii la spatiul Schengen si zona Euro lipsesc din raportul pentru Romania", se arata in comentariul din publicatia germana.
O explicatie pentru "blandetea Bruxelles-ului" fata de Bucuresti ar fi faptul ca situatia din Bulgaria este atat de rea, incat prin comparatie "mizeria din tara pare stralucitoare".
"Expertii Comisiei Europene cunosc situatia foarte bine si in detaliu, dupa cum reiese din raportul tehnic, atasat celui politic. Obiectiv cu obiectiv se constata esecul rasunator al Guvernului, Parlamentului si al instantelor.
Aproape toate punctele esentiale din evaluarea devastatoare pe care a elaborat-o in noiembrie 2007 procurorul belgian Willem de Pauw pentru Comisia Europeana se regasesc in raport. Si cu toate acestea, Comisia Europeana a tras concluzia ca Romania a inceput sa se miste "in directia cea buna", mai remarca publicatia.
"Lupta anticoruptie din Balcani nu este "un maraton nat