Arctica ar putea conţine 90 de miliarde de barili de petrol, mai mult decât toate rezervele cunoscute din Nigeria, Kazahstan şi Mexic luate la un loc, sau suficient cât să acopere cererea mondială timp de trei ani, arată un studiu al US Geological Survey, dat publicităţii miercuri.
La un curs de 100 de dolari barilul, rezerva arctică însumează ţiţei de 9.000 de miliarde de dolari. Estimarea USGS vine într-un moment în care Rusia concurează cu Canada, Danemarca, Norvegia şi Statele Unite pentru o „bucăţică“ din resursele energetice din subsolul Arcticii, o zonă care devine tot mai accesibilă în condiţiile în care încălzirea globală topeşte gheaţa de la Polul Nord. Tot în această regiune s-ar putea găsi şi 47 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, mai arată studiul.
„Înainte de a lua decizii despre felul în care vom utiliza în viitor petrolul şi gazul, precum şi deciziile asociate privind protejarea speciilor ameninţate, a comunităţilor native şi a sănătăţii planetei noastre, trebuie să cunoaştem ce se află în natură“, a declarat directorul USGS, Mark Myers. „Cu această estimare oferim aceleaşi informaţii tuturor oamenilor, astfel încât comunitatea globală să poată lua acele hotărâri dificile“, a adăugat el.
84% zăcăminte offshore
Mai bine de jumătate din resursele de ţiţei se află în doar trei provincii geologice: Alaska Arctică (30 miliarde barili), Bazinul Amerasia (9,7 miliarde barili) şi Bazinele Riftului din estul Groenlandei (8,9 miliarde barili).
Peste 70% din gazul nedescoperit se află de asemenea în trei provincii: Bazinul Vestic Siberian, Bazinul Estic Barents şi Alaska Arctică. 84% din cele 90 de miliarde de barili de ţiţei se află în ape internaţionale. USGS a analizat hărţi ale formaţiunilor stâncoase de pe fundul Oceanului Arctic şi a căutat să identifice zone cu caracteristici simila