Str. Mihai Eminescu nr.156. Rezervari la: 021 / 212 21 13 Cred ca am gresit atunci cand am spus ca nu exista niciun restaurant evreiesc in Bucuresti si tare m-am bucurat cand am aflat ca s-a deschis unul. Insa bucuria mea nu are nicio legatura cu vreun sentiment in plus sau in minus fata de poporul israelian. Su
In mod evident, evreii au caracteristici specifice ca popor, dar bucataria nu e neaparat una dintre acestea - gastronomia israeliana e mediteraneeano-orientala, usor de confundat cu cele din zona, cu bucataria araba in general: si ei au hummus, lipii, multe specialitati din carne de oaie etc.
Ceea ce face insa mancarea lor diferita este fabuloasa varietate de bucatarii evreiesti etnice - minoritatea evreiasca din fiecare tara are cate ceva special. Sigur ca au mancaruri comune, care asigura continuitatea bucatariei, pe baza religiei lor - kosher si alte lucruri specifice, precum solet, un fel de mancare fabulos din fasole cu boabe mari bine scazuta, cu ou fiert si cu carne de gasca afumata. Dar e si cate ceva original, diferit: evreii rusi aveau specificul lor, bucataria evreiasca din Ungaria este o capodopera, samd. Bineinteles ca toata mancarea lor e imbibata de traditie, de religie - ce, cum, unde, cand. Au reguli foarte bine stabilite. In Ungaria, si astazi, cele mai bune restaurante evreiesti sunt pe locul ghetoului, in jurul sinagogii.
Restaurantul nostru se numeste Legenda si are cateva plusuri, dar si minusuri. In primul rand, nefiind un restaurant kosher, nu lasa mult loc de manevra pentru evreii traditionalisti. Pe de alta parte, exact pentru ca nu este kosher are o mare deschidere pentru cei care isi doresc sa cunoasca traditia culinara a israelienilor. E un restaurant israelian modern, unde nu auzi Havana Ghila, ci muzica moderna. Aici parca nici televizorul instalat oarecum mai discret pe un perete nu e atat de